dimarts, 7 de maig del 2019

LA INDÚSTRIA TÈXTIL

 Qué és la indústria tèxtil? La indústria tèxtil inclou tots els processos necessaris per obtenir teles i, a partir d'elles, confeccionar peces de vestir o robes per a usos industrials. Els materials tèxtils estan compostos per fibres que es poden filar, aquests fils posteriorment es transformen en teles.

Les fibres naturals:

TIPUS D'ORÍGENS NATURALS:

  • Origen animal: són fibres que s'obtenen a partir d'animals. Per exemple, la llana, que s'obté del pèl de les ovelles, o el caixmir. O la seda, produïda per insectes com els cucs de seda. La pell de bestiar de boví, com la vaca, també s'utilitza per obtenir cuir, amb el qual es fabriquen sabates i carteres.



  • Origen vegetal: hi ha plantes diferents a partir de les quals s'obté fil per elaborar teixits. El cotó, que és un dels materials més usats, per exemple s'extreu del fruit d'una planta. També s'utilitza el lli (la tija) i l'espart (la fulla).


  • Origen mineral: s'utilitzen primordialment per elaborar aïllament en la construcció. També es fan servir per fabricar roba que hagi de tenir propietats especials, com els vestits que porten els bombers que resisteixen la calor. Exemple: la fibra de vidre.
caixmir




fibra de vidre




cuir
seda

lli


espart

llana


































cotó


















             

 

Les fibres sintètiques:


Les fibres sintètiques s'obtenen a partir de derivats del petroli. Amb elles es fabriquen teixits resistents i impermeables. En canvi, no suporten temperatures elevades i no es tenyeixen amb facilitat. En trobem: la licra (feta a partir de poliuretà) i el tergal (fet a partir de polièsters).


licra
tergal





                 








Les fibres artificials:

Els teixits artificials estan fets amb materials creats al laboratori. El teixit més popular és el niló, creat pels laboratoris Du Pont. Una de les primeres fibres artificials creades també per aquesta empresa va ser el raió, també conegut amb el nom de seda artificial. 


niló
raió


                    






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada